Personage achtergrond

manticore_001Eén van de leuke zaken bij het maken van een nieuw larp personage is ongetwijfeld de personage achtergrond.
Deze helpt je om vragen te beantwoorden in de stijl van:

  • “Hoe heet je?”
  • “Van waar kom je?”
  • “Wat wil je?”

Maar ook (voor jezelf dan):

  • “Waarom ben je hier?”
  • “Wat is je doel op korte termijn?”
  • “Wat is je doel op lange termijn?

Helaas merken we, als organisators, dat sommigen niet de tijd nemen om een deftige achtergrond uit te schrijven. Of ze maken wel een heel goede achtergrond, maar zorgen dat alle “problemen” in die achtergrond ook opgelost zijn. Dit zorgt dan dat wij als organisatie het moeilijker hebben om persoonlijk plot te schrijven.

Hieronder zijn twee stukken die in een achtergrond zouden passen:

  • “Toen ik aankwam in m’n dorp was het alsof een orkaan was gepasseerd. Alle deuren waren open, of hingen half los. Ramen waren kapot, in de huizen lag alles overhoop. Maar het ergste van al waren de lijken. Alle ouden, zowel mannen als vrouwen en alle volwassen mannen lagen overal verspreid, dood! Gelukkig lagen er nergens kinderen, maar ook geen jonge vrouwen. De enige aanwijzing die ik kon vinden was een amulet met een dolk op en een stuk leder met daarop een doodskop met streep op, het symbool van Amn-Zorax…
    Na lang zoeken vond ik eindelijk de daders van de moord op m’n dorpelingen. Met m’n kompanen die ik ondertussen had leren kennen, slopen we ’s nachts op het kamp af. We moordden ze allemaal uit en bevrijdden de gevangen.”
  • “Toen ik aankwam in m’n dorp was het alsof een orkaan was gepasseerd. Alle deuren waren open, of hingen half los. Ramen waren kapot, in de huizen lag alles overhoop. Maar het ergste van al waren de lijken. Alle ouden, zowel mannen als vrouwen en alle volwassen mannen lagen overal verspreid, dood! Gelukkig lagen er nergens kinderen, maar ook geen jonge vrouwen. De enige aanwijzing die ik kon vinden was een amulet met een dolk op en een stuk leder met daarop een doodskop met streep op, het symbool van Amn-Zorax…”

manticore_002Daar waar de eerste direct een oplossing heeft voor de aanval op het dorp, geeft de tweede versie dit niet. Het is ook de tweede versie, die wij als organisators liever zien. Wij hebben direct een persoonlijk plot dat wij voor onze deelnemer kunnen voorzien. Wij gaan zo’n amulet met dolk misschien op het eerstkomende event gebruiken, zodat de deelnemer een spoor kan volgen. Misschien komt de deelnemer wel een ontsnapte dorpsgenoot tijdens een event tegen, en wordt het spoor telkens duidelijker en duidelijker. En kan ultiem resulteren in de bevrijding van de vroegere dorpsgenoten tijdens een evenement.

Dit terwijl we, als organisatie, uit de eerste versie heel weinig speciaals en/of heroïsch kunnen creëren.

Wat ook altijd leuk is, is om in je achtergrond een vijand of dergelijke te voorzien. Dus vooral iemand “slecht”. Op die manier kunnen we ook zorgen dat je tijdens een evenement met die persoon kan afrekenen; zij het terminaal, of als “payback”.

Niets is echter ergerlijk dan een achtergrond binnen te krijgen van iemand die uit de rijkste familie van de wereld komt. Of iemand die persoonlijke vriend is van de machtigste handelaar. Of iemand die zelf aan het hoofd staat van de grootste criminele familie. Want dan hoopt die deelnemer om toegang te krijgen tot alle middelen dat zo’n positie met zich meeneemt.
Nu zouden wij, als organisatie, dat dan kunnen toelaten, maar dan ook zorgen dat zo’n hoge positie ook vijanden met zich meebrengt. Maar als we dat zouden doen, dan krijgen we echter te maken met onbegrip. Want “ik heb helemaal geen vijanden” of iets dergelijks.
Daarom zullen we altijd ons best doen om samen met onze deelnemers een goede, uitdagende en realistische achtergrond neer te schrijven. Zodat er genoeg uitdagingen zijn tijdens een evenement om heroïsche (of sluwe achterbakse) acties te ondernemen.

Aarzel dus niet om ons te contacteren als je bezig bent met het opstellen van je achtergrond. Samen kunnen we er iets moois en uitdagends van maken.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.